Aleks Krstevski kod predsjednika Milanovića 🏓 🇭🇷

Aleks Krstevski kod predsjednika Milanovića 🏓 🇭🇷

Hrvatski stolnotenisači i stolnotenisačice bili su na prijemu kod predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića povodom osvajanja medalja na Europskom sveučilišnom prvenstvu, koje se održalo u Olomoucu u srpnju 2023.

Sveučilište Zagreb je u ekipnoj ženskoj konkurenciji osvojilo srebrnu medalju, dok je u muškoj ekipnoj konkurenciji osvojena bronca, kao i u u pojedinačnom dijelu gdje je taj uspjeh ostvario Ivor Ban. U Češkoj je ženska reprezentacija nastupila u sastavu Andrea Pavlović, Marta Vukelić, Sara Sušac i Karla Franović, a muška u sastavu Ivor Ban, Lovro Zovko, Aleks Krstevski i Petar Znika. Izbornik stolnoteniske reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu je Neven Karković, a trenerica je Ivana Tubikanec.

– Ovo što vi radite je lijepo, afirmativno za Hrvatsku, za hrvatsko sveučilište u cjelini i ja vas u tome podržavam – poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović studentima osvajačima medalja na Europskim sveučilišnim prvenstvima 2023. godine i Svjetskim sveučilišnim igrama održanim u Chengdu. Studenti sportaši sa Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Zadru i Veleučilišta „Edward Bernays“ove su godine osvojili čak 39 medalja.

Čestitavši studenticama i studentima na sportskim uspjesima predsjednik Milanović rekao im je da zna koliko je teško, vrlo često i nemoguće spojiti fakultetske obaveze s obvezama kvalitetnoga i vrhunskog sporta.
– Moje poštovanje za ovo što radite je duboko. Ja ovdje viđam i primam puno ljudi, svatko je ovdje s nekakvim razlogom i uvijek gledam koliko je truda, odricanja, samoprijegora, rizika i neizvjesnost uloženo u nečiji životni put i u nečije rezultate, to nije svugdje isto – rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju.
Predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić rekao je kako su prošle godine studenti osvojili 17 medalja dok su ove godine osvojili 39 medalja.

Prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Jasenka Ostojić istaknula je iznimne sportske rezultate svih sveučilišta u Republici Hrvatskoj, a posebno Sveučilišta u Zagrebu. U tom smislu, rekla je da je Europska sveučilišna sportska asocijacija dodijelila Sveučilištu u Zagrebu nagradu za najaktivnije u Europi dva puta te nagradu za najuspješnije sportsko sveučilište u Europi tri puta.

– Iznimno smo ponosni na naše studente koji nisu samo predstavljali Sveučilište u Zagrebu, nego i Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku u velikoj konkurenciji od 600 sveučilišta i 36 europskih zemalja. Ponosni smo na naše studente, oni su snaga našeg Sveučilišta. Ovim priznanjem Sveučilište u Zagrebu pokazalo je kontinuitet akademskog sporta u Zagrebu i Hrvatskoj te se pridružilo listi onih koji uspješno predstavljaju Republiku Hrvatsku i njen su najbolji promotor i ambasador – kazala je prorektorica Sveučilišta u Zagrebu te istaknula kako sva hrvatska sveučilišta dijele ciljeve u podršci sportskoj mladosti i talentima za čiji razvoj su odgovorni.

Više od 430 studenata iz Hrvatske kroz dva mjeseca sudjelovalo je na čak 12 Europskih sveučilišnih prvenstava na kojima su ostvarili izvrsne rezultate s ukupno osvojenih 39 medalja. Dva Europska prvenstva održana su ove godine u Hrvatskoj – u Zagrebu i Splitu – čime su ova dva izrazito jaka centra sveučilišnog sporta nastavili tradiciju snažne emancipacije hrvatskog sveučilišnog sporta u međunarodnim okvirima, pri čemu je Sveučilište u Zagrebu i ove godine najuspješnije europsko sveučilište.